Groene stroom

zonnepaneel werking

Zo werkt het zonnepaneel

Het is al veel langer bekend dat het zonnepaneel een uitstekend energieopwekker is. Je schaft niet alleen een duurzame energiebron aan, uiteindelijk is dit ook merkbaar in de portemonnee. Nederlanders kiezen steeds vaker voor schone energie. De zon als energiebron te gebruiken, daar profiteert iedereen van. Zonnepanelen zijn schoon en maken geen geluid. De overheid subsidieert het gebruik van dergelijke duurzame energiebronnen en bij aankoop is een aparte regeling dan ook aan te vragen. Het gebruik van zonnepanelen is overigens een kernpunt voor de Dutch Green Building Council in het kader van duurzaam wonen.

Soorten panelen

Er bestaan in principe twee soorten zonnepanelen die beide hetzelfde doel hebben: het opwekken van stroom door zonnestralen op te vangen. Het onderscheid is eenvoudig uit te leggen. Het gaat hier om de zogenoemde fotovoltaïsche- en thermische zonnepanelen.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen, die beter bekend staan als PV-cellen, werken op de manier zoals je over het algemeen verwacht. De panelen bestaan uit een hoop zonnecellen, gemaakt van silicium, die het licht opvangen en het omzetten. Silicium wordt ook gebruikt van de ontwikkeling van computerchips. Dit materiaal laat een spanningsverschil ontstaan. Meestal ligt het rendement van omzetting tussen de 5 en 10%, maar dit ligt voornamelijk aan het kwaliteitsverschil van het paneel. Een inverter, ook wel een omvormer genoemd, is vaak ingebouwd die ervoor zorgt dat de opgevangen energie wordt omgezet in wisselstroom die de juiste voltage heeft (en die je kosteloos kunt gebruiken). Deze groene stroom kan al gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Daarnaast kunnen PV-systemen aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. Bij een overproductie aan stroom kan deze weer terug geleverd worden aan dit systeem of gebruikt worden voor communicatiesystemen, waterpompen en andere apparatuur.

Thermische zonnepanelen

Het thermische zonnepaneel werkt iets anders: de opgevangen zonnestralen verwarmen een (koel)vloeistof die door dit paneel loopt en kan gebruikt worden voor de warmwatervoorziening. Eigenlijk is dit ook wel een boilersysteem dat dus bestaat uit een zonnepaneel, een pomp en voorraadvat. Dit laatste onderdeel geeft warmte af aan het leidingwater dat vervolgens door een CV-ketel of iets dergelijks wordt naverwarmd, voordat het door de kraan komt.

Verschillende kwaliteit en prijzen

Alle zonnepanelen die op de markt zijn, hebben als doel om zonlicht om te zetten in duurzame stroom. Het grote verschil tussen de diverse merken die verkrijgbaar zijn, ligt aan het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt. Het soort silicium verschilt: er bestaan panelen van amorf-, mono-kristal- en poly-kristalsilicium. Ook de uiterlijke verschijning verschilt in zekere zin doordat de panelen aan de voorkant een glasplaat en een ondoorzichtige kunnen hebben, zodat je de zonnecellen nauwelijks ziet. Andere versies zijn doorzichtiger en tonen de zonnecellen. Check van tevoren welk type zonnepaneel voor jou de beste keus is. Overigens is het ook belangrijk om na te gaan of jouw dak geschikt is. Op de site van de Consumentenbond kun je alles lezen met betrekking tot zonne-energie.