Duurzaam bouwen

zonnedak

Wat weet je eigenlijk over zonnepanelen?

Je hebt ze in je eigen buurt misschien al wel eens op de daken zien liggen, of anders wel bij overheidsinstellingen en gebouwen van bedrijven. Maar een écht doorslaand succes zijn zonnepanelen nog niet. Gek eigenlijk, want elke dag dat we geen gebruik maken van de zon gooien we geld én energie weg. Toch twee dingen waar de laatste jaren steeds minder van lijken te hebben.

Onbekend maakt onbemind?

Ondanks dat de meeste mensen wel wat van zonnepanelen weten, blijken er ook nog veel misverstanden over zonne-energie te bestaan. Dat ontdekte ook energieleverancier Eneco, een bedrijf dat veel met zonne-energie doet. In plaats van te wachten tot de consument de zonnepanelen ontdekt, nam Eneco verantwoordelijkheid en besloot daarom het publiek zelf beter voor te lichten. Het resultaat is een even helder als diepgaand e-book: Zonnepanelen voor Dummies. Vul je e-mailadres in en download het gratis e-book!

big-eneco

Hardnekkige misverstanden

In het gratis e-book is een schat aan waardevolle informatie te vinden. Bovendien wordt er ook een aantal hardnekkige geruchten ontkracht. Zo blijken veel consumenten nog te denken dat zonnepanelen in ons koude kikkerlandje niet zo effectief zijn. Met het beperkte aantal zonuren waar we hier van genieten is dat een begrijpelijke gedachte. Maar ook een onjuiste, want aan gewoon daglicht heeft een zonnepaneel meer dan genoeg om energie op te wekken. Goedkoper in aanschaf Ook over de terugverdientijd van zonnepanelen bestaan allerlei gedachtes, waarbij de waarheid positiever is dan veel mensen denken. Dat komt doordat de aanschafprijs de laatste jaren flink gedaald is. Enkele jaren geleden bedroeg deze nog 10.000 euro maar tegenwoordig ben je voor een bedrag tussen de 3.000 en 6.000 euro al klaar. De terugverdientijd ligt daarmee tussen de 6 en 8 jaar, wat betekent dat je met een levensduur van 20 jaar nog op flink wat gratis stroom kunt rekenen.

Instappen of afwachten

Veel consumenten spelen met de gedachte om zonnepanelen aan te schaffen. Misverstanden zoals hiervoor genoemd zorgen ervoor dat een groot deel de boot nog even afhoudt. Zo geven sommige geïnteresseerden ook aan te willen wachten tot  de techniek achter de zonnepanelen nog verder verbetert. Een verstandig uitgangspunt, maar in het geval van zonnepanelen gaat het rendement van nieuwe panelen jaarlijks maar met zo’n 10 kWh vooruit. Dat staat vanzelfsprekend niet in verhouding tot de hogere prijs die je in de tussentijd blijft betalen voor ouderwetse, dure stroom. Nieuwsgierig naar meer interessante feiten over zonnepanelen? Vraag dan nu gratis het e-book Zonnepanelen voor Dummies aan!