Duurzaamheid

Bos

Verbazing over mogelijke acceptatie Maleisisch houtkeurmerk

Er bestaat een grote kans dat het Maleisisch houtkeurmerk MTCS zal worden toegelaten tot het inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Staatssecretaris Mansveld lijkt ondanks een negatief advies van de onafhankelijke Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) geen redenen te zien om het keurmerk niet toe te laten.

Verbaasde reacties

Verschillende milieuorganisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Milieudefensie hebben met verbijstering kennisgenomen van het voornemen van Mansveld. Volgens de organisaties houdt de Maleisische organisatie zich niet aan de afspraken die Nederland en Maleisië hebben gemaakt en het houtkeurmerk zou dan ook geweerd moeten worden uit het Nederlands inkoopbeleid.

Ontbossing en onduidelijke grenzen

Volgens de milieuorganisaties is het overduidelijk dat er in Maleisië nog altijd veel kaalkap plaatsvindt. Op satellietbeelden is duidelijk te zien dat gehele gebieden ontbost worden. Daarnaast zijn grenzen van de gebieden waarin gekapt mag worden onduidelijk doordat de kaarten die gebruikt worden gebrekkig zijn. Juist deze kaarten zouden de basis moeten zijn voor verantwoord en duurzaam bosbeheer.

Forest

In het rood de gebieden die ontbost zijn. (2007/2010)
Bron: spaceoffer.nl

Overleg

Het voorstel van Mansveld zal op 8 oktober worden behandeld door de Tweede Kamer. De milieuorganisaties roepen Kamerleden op om op te komen voor verantwoord bosbeheer en het houtkeurmerk niet toe te laten tot het inkoopbeleid. We zouden in Nederland alleen echt duurzaam hout moeten gebruiken.