Duurzaamheid

Ecotuin

Tips voor het aanleggen van een Ecotuin

De term ‘ecotuin’ klinkt bekend in de oren en eigenlijk lijken we exact te weten wat dit begrip inhoudt. Waar draait het nu eigenlijk om als je een ecologische tuin aan gaat leggen? Precies zoals je het verwacht: je dient te letten op de levensfacetten van de mens, natuur en dier. Je gaat niet tegen de natuur in, zoals normaliter bij het aanleggen van een tuin gebeurt, maar laat dit gewoon zijn gang gaan. Alle planten en bloemen krijgen volledig de ruimte om te groeien. Uiteindelijk neemt de natuur bij een ecologische tuin veel werk uit handen. Zolang je het maar goed doet. En het is een fabeltje dat dit soort tuinen niet overal mogelijk zijn: of je nu een kleine stadstuin of een groot oppervlak hebt. Alle tuinen kunnen ecologische tuinen worden.

Maar hoe leg je zo’n ecotuin aan en waar moet je op letten? Hieronder geven we je een aantal basistips.

Tip 1: Groen laten groeien

Één ding is sowieso erg belangrijk: een ecotuin creëren en onderhouden is allesbehalve moeilijk. Aangezien je veelal de natuur haar gang laat gaan, dien je zoveel mogelijk bomen, planten, bloemen en dergelijke te gebruiken. Dus geen grote hoeveelheden beton en tegels. Wil je toch bestrating aanbrengen, kies dan voor natuurlijke bestrating zoals hout, grind, enzovoorts. De bomen en planten die je in de grond plaatst moet je voldoende ruimte geven zodat ze goed kunnen groeien. Als je goed nadenkt hoe je tuin invulling krijgt, scheelt dit later veel tijd en geld in het onderhoud.

Tip 2: Ecologische materiaalkeuze

Niet alleen de bestrating maak je van natuurlijke materialen, ook plantenbakken bijvoorbeeld. Zaag houten planken met een cirkelzaag op maat en maak hier eenvoudige plantenbakken van. Dit scheelt een hoop plastic potten. Ook tuinmeubilair kun je ook van hout kopen. Let altijd op een speciaal houtkeurmerk, zodat je weet dat het om duurzaam geproduceerd hout gaat. Lees hier meer over verantwoord houtgebruik.

Tip 3: Profiteren van je tuin

Je kunt op veel meer mogelijke manieren van je tuin profiteren dan je je soms bedenkt. Een moestuintje aanleggen is daar het meest simpele voorbeeld van: niet alleen lekker, maar ook nog eens superleuk om te doen (zeker met kinderen). Een eigen composthoop is nog een idee. Maar denk ook eens aan een regenton om het regenwater in op te vangen. Dit water kun je later nog goed gebruiken.

Tip 4: Natuurlijk onderhoud

Geen chemische bestrijdingsmiddelen: dat is de vuistregel bij het onderhoud. Laat alles op z’n natuurlijke beloop gaan. Sowieso heb je over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen nodig, aangezien je de dieren zoveel mogelijk werk op laat knappen. Mocht je toch gebruik willen maken van extra voorzieningen, kies dan voor milieuvriendelijke opties en laat kunstmest en chemische producten achterwege. Groene aanslag is bijvoorbeeld op andere manieren te verwijderen. Op deze pagina vind je nog een aantal interessante voorbeelden.

Tip 5: Geef dieren de ruimte

Zoals we hierboven al hebben vermeld, zijn dieren essentieel in de ecologische tuin en nemen ze veel werk uit handen. De juiste keuze wat betreft planten en bloemen trekken de juiste dieren aan. Vogelhuisjes en een insectenhotel zijn uitstekende aanvullingen. En om helemaal goed te zorgen voor je dieren, kun je ook een vijvertje of enkele andere waterpunten in je tuin aanleggen. Ook beestjes die van water houden zijn nuttig voor je tuin: padden en vogels eten schadelijke insecten vaak op.

Meer duurzaamheid in en rond je huis

Ga je niet alleen voor een ecologische tuin, maar wil je ook op andere manieren duurzaam bezig zijn? Kies dan bijvoorbeeld voor zonnepanelen.