Duurzaamheid

zonnedak

RAI krijgt grootste zonnedak van Amsterdam

Hal 8 van de Amsterdamse RAI zal de komende weken worden uitgerust met ruim 1.600 zonnepanelen en de RAI wordt daarmee het gebouw met het grootste zonnedak van Amsterdam. De zonnepanelen zijn samen goed voor een vermogen van ongeveer 360.000 kWh, vergelijkbaar met het verbruik van 140 huishoudens in Amsterdam.

RAI verstevigt groene imago

De RAI weet met de plaatsing van de zonnepanelen het groene imago dat het al heeft te verbeteren. Op dit moment gebruikt het beursgebouw al energie en gas waarvan de co2-uitstoot volledig wordt gecompenseerd, maar door het plaatsen van de zonnepanelen zet het nog een stap extra in de groene richting.

Investering voor de toekomst

De zonnepanelen worden door de RAI gezien als een investering voor de toekomst. Het zal zichzelf op lange termijn automatisch terugverdienen en het milieu zal er baat bij hebben doordat er per jaar 150 ton co2 minder zal worden uitgestoten. De zonnepanelen en de installatie kosten bij elkaar ongeveer een half miljoen euro, een bedrag dat wordt gefinancierd door een aantal banken en het Amsterdams Investeringsfonds.

Koploper van Europa

De RAI is op dit moment al een van de meest groene beursgebouwen in Europa, maar door de plaatsing van de zonnepanelen het beursgebouw een ware koploper worden. In de toekomst hoopt de RAI deze koppositie verder te kunnen uitbreiden door ook op andere delen van het gebouw zonnepanelen te plaatsen. Er wordt op dit moment onderzocht in hoeverre dit mogelijk is.