Duurzaamheid

eco-score

Eco-score brengt duurzame eigenschappen van mobiele toestellen onder de aandacht

Wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen of in de showroom van een garage rondloopt, is het doorgaans niet zo moeilijk om de verschillende modellen te vergelijken op basis van duurzaamheid. Energielabels zijn wat dat betreft een heldere indicatie over hoe het gesteld is het met de impact op het milieu van een bepaald apparaat.  Helaas is dat nog niet bij elke aankoop even makkelijk te bepalen, maar gelukkig neemt de aandacht voor duurzame karaktereigenschappen in onze maatschappij steeds verder toe. Een goed voorbeeld daarvan is de zogenaamde eco-score, die je helpt bepalen hoe groen de mobiele telefoon is die je op het oog hebt.

eco-scores-berekening

“Er is bij consumenten nog veel onbekend over wat de ecologische en maatschappelijke impact is van een mobiele telefoon en welke rol zij daar zelf in kunnen spelen. Daarom willen wij klanten hier beter over informeren, zodat zij zelf een bewuste keuze kunnen maken.” — Vodafone

Vodafone voorop in duurzaamheidsscore

Hoewel het beoordelen van mobiele telefoons op hun groene karakter nog geen gemeengoed is, heeft de Engelse telecomprovider Vodafone hierin het voortouw genomen. Het bedrijf ontwikkelde de eco-score, die bedoeld is om aan de hand van 162 criteria te bepalen wat de impact van een toestel op het milieu is. De reden voor deze score is het feit dat de consument nauwelijks een beeld heeft van de manieren waarop de aankoop van een mobiele telefoon invloed heeft op de omgeving, zowel ecologisch als maatschappelijk.

De eco-score is bedoeld om de klant bewuster een weloverwogen keuze te laten maken bij de aanschaf van een nieuw toestel.

Hoe werkt de eco-score?

De eco-score bestaat uit een cijfer van 1 tot en met 5, waarbij een score van 5 de meest duurzame uitkomst is. De score wordt zoals gezegd bepaald aan de hand van 162 criteria, die verdeeld zijn over een bedrijfsscore en een productscore. De bedrijfsscore geeft aan in hoeverre een fabrikant goed presteert op het gebied van duurzaamheid, terwijl de productscore de directe impact van het toestel op het milieu weergeeft. Denk hierbij aan de materialen die gebruikt worden om het toestel te maken, maar bijvoorbeeld ook aan de levensduur van een toestel. Meer uitleg vind je hier.

De toestellen van vandaag

ecoscore-oneecoscore-s4ecoscore-nokiac2

Kijkend naar de eco-scores van de toestellen van vandaag is er nog veel ruimte voor verbetering. De Samsung Galaxy S4 heeft een eco-score van 2,5 & de HTC One heeft een 2,4. Aangezien de schaal van 1 tot 5 gaat hebben deze toestellen een middelmatige score. HTC heeft met een 2,5 de laagste company performance score. Nokia met een 3,9 het hoogst scorende bedrijf. Opvallend is dat we voor de iPhone toestellen op de site van Vodafone geen vermelding over de eco-scores konden vinden. We zijn erg benieuwd naar de scores van Apple en hoe deze zich laten vergelijken ten opzichte van de concurrentie.

eco-scores

Het eco-score project werd 2 jaar geleden in gang gezet. Vodafone liet onlangs weten dat vooral de fabrikanten met lage scores zich inmiddels hebben aangesloten bij de koplopers. Fabrikanten met slechte scores worden door de telecom provider verzocht een verbeterplan aan te leveren en uit voeren.