Duurzaam bouwen

ROELOFARENDSVEEN - In een kassencomplex aan de Floraweg in Roelofarendsveen zijn zaterdag naar schatting 10.000 tot 15.000 wietplanten en 150.000 stekken aangetroffen. De planten stonden in het achterste gedeelte van de kassen. Bij de inval eerder op de dag hield de politie tien mensen aan, zeven vrouwen en drie mannen met de Bulgaarse en Turkse nationaliteit. ANP VALERIE KUYPERS

Duurzaam bouwen met hennep-isolatie

De meeste mensen kennen hennep vooral als de plant die wordt gebruikt voor het produceren van de softdrug cannabis, maar de plant kan ook voor heel andere doeleinden worden gebruikt. Een van die doeleinden is het produceren van hennep-isolatie.

Hennepteelt

Hoewel hennepteelt op grote schaal in Nederland normaal verboden is, zijn er wel een aantal kennisinstituten en bedrijven die legaal hennep mogen telen. Zij proberen hennep te produceren die voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zoals het produceren van hennep-isolatie, en geen THC bevatten.

Hennep-isolatie

Het is mogelijk om bij de productie van isolatiematerialen voor de bouw gebruik te maken van hennepwol in plaats van materialen die zijn gemaakt van fossiele grondstoffen. Het is een groen alternatief dat gebruikt kan worden om een woning te isoleren en het gebruik van hennep-isolatie heeft bovendien vele voordelen boven het gebruik van traditionele isolatiematerialen:

  • Goede thermische isolatie en geluidsisolatie
  • Soepel en flexibel
  • Vochtregulering is bij het gebruik van hennepisolatie zeer goed
  • Hennep is natuurlijk, irriteert niet en bevat geen schadelijke of vluchtige stoffen
  • Lange levensduur
  • Duurzaam, ecologisch en recyclebaar