Duurzaam bouwen

shapeimage_3

Cradle to cradle in de woningbouw

Wat betekent dit? C2C is een bouwstrategie waarin het concept ‘afval is bouwmateriaal’ centraal staat (PDF). Op andere gebieden staat C2C als afval is voedsel. De bouwvisie van de Duitse Chemicus Braungart en de Amerikaanse architect McDonough is erg populair geworden in Nederland.

1eC2CwoningNL-ext2

Het eerste C2C huis

In Bergschenhoek is het eerste C2C huis gebouwd. Alle onderdelen van het huis zijn getoetst op de normen en waarden van de C2C visie. Daarnaast moest het huis volledig zelfvoorzienend zijn met betrekking tot het energiegebruik.

Op het dak liggen zonnecollectoren en het huis is voorzien van een warmtepomp die warmte uit de aarde haalt. Het regenwater wordt geheel in de visie van C2C opgevangen en hergebruikt.

Is dit de start van een nieuwe trend?

Het zou mooi zijn als huizen zoals het C2C huis in Bergschenhoek overal zouden verschijnen. Maar wat kost dit soort woningen dan? Het blijkt dat de bouw van een C2C huis vooral veel tijd in beslag neemt maar qua kosten niet veel duurder is dan een marktconforme vrijstaande woning. Per m2 zijn de kosten rond de 1.200 euro. De installatie van bijvoorbeeld de warmtepomp kost nog eens 25.000 euro extra.